Zorgverzekering vergelijken 2022

Wil je graag de zorgverzekering vergelijken voor 2022? Via onze website kan je gemakkelijk en snel de goedkoopste aanbieder vinden. Je vindt hier een overzicht van alle verzekeraars. Op basis van de uitgebreide filters kan je een aanbieder vinden die bij je past. Wil je bijvoorbeeld een hoog of juist laag eigen risico, bepaalde aanvullende dekkingen of wil je per jaar betalen? Dan bereken je eenvoudig de goedkoopste aanbieder via het onderstaande overzicht. Dit overzicht wordt dagelijks ge-update.

 

De bovenstaande premies zijn een indicatie. Je kunt je eigen premie berekenen door jouw gegevens in te vullen. Vervolgens zie je direct de daadwerkelijke kosten op basis van jouw persoonlijke situatie. Heb je deze gegevens al ingevuld? Negeer dan dit bericht!

Hoe werkt zorgverzekering vergelijken in 2022?

Een zorgverzekering vergelijken in 2022 is bijzonder verstandig. Vanwege de enorme premieverschillen doe je er goed aan om een vergelijking te maken. Dit werkt ook nog eens bijzonder handig met onze zorgvergelijker 2022. Je vult je persoonlijke gegevens in aan de hand van de filters aan de linkerkant. Je kunt hier precies aangeven waar je verzekering aan moet voldoen. Ook al stap je niet over, het is altijd raadzaam om te bekijken of het ergens goedkoper kan. Overstappen van zorgverzekeraar is ook nog eens erg eenvoudig. Je vraagt het simpelweg aan en je verzekering is aangevraagd.

Zorgverzekering vergelijken 2022: welke polis past bij mij?

Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen een aantal polissen. Zo kan je namelijk kiezen voor een naturapolis, maar ook voor een restitutiepolis. In de volgende subparagrafen leggen wij graag de verschillen uit.

Naturapolis

Bij een naturapolis kan je kiezen voor zorgverleners met een contract. Als je niet naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, zal je een gedeelte van de behandeling uit eigen zak moeten betalen. Deze polis is goedkoper dan de restitutiepolis. Wil je graag een zorgverzekering vergelijken in 2022? Dan kan je hier dus voor kiezen voor zowel een naturapolis als een restitutiepolis.

Dit zijn de voordelen:

  • Lagere premie;
  • Niet zelf voorschieten;
  • Hoge kwaliteit zorg.

Dit zijn de nadelen:

  • Gecontracteerde zorg;
  • Soms zelf voorschieten;
  • Niet altijd 100% zelf vergoed.

Restitutiepolis

Bij de restitutiepolis heb je volledige vrijheid uit zorgverleners. Je kunt dus zelf kiezen waar je heen gaat. Het nadeel hiervan is echter wel dat je een hogere premie betaalt. Uiteraard kan je hierop vergelijken als je ons vergelijkingssysteem raadpleegt. Je kunt je keuze ook baseren op hoe vaak je zorg nodig denkt te hebben.

Dit zijn de voordelen:

  • Je bepaalt te allen tijde zelf naar welke zorgverlener je gaat. Daarmee kan je dus zelf je huisarts, tandarts, ziekenhuis of apotheek uitkiezen;
  • In principe ontvang je altijd de volledige vergoeding van gemaakte kosten, zolang deze maar door je zorgverzekering gedekt worden;
  • Aangezien je alles eerst zelf betaalt, heb je altijd een goed inzicht van je zorgkosten. Dat is natuurlijk handig om te bepalen wanneer je de volgende keer wel of niet een aanvullende verzekering nodig hebt;
  • Je kunt gemakkelijker berekenen of aanvullende verzekeringen de moeite waard zijn.

Dit zijn de nadelen:

  • De premie van de restitutieverzekering is hoger dan de premie voor een naturaverzekering;
  • Jouw zorgverzekeraar heeft geen controle op de prijs, kwaliteit en service van de uitgekozen niet-gecontracteerde zorgverlener;
  • Je zult de zorg, in de meeste gevallen, eerst zelf moeten betalen en je kunt dit achteraf declareren. Voorschieten zal niet voor iedereen mogelijk zijn;
  • De restitutieverzekering geeft 100% vergoeding, maar alleen tot het maximaal landelijke of marktconforme tarief. Heb je gekozen voor een zorgverlener die hogere tarieven rekent? Dan zal je het verschil, boven het marktconforme tarief, zelf vooralsnog moeten bijleggen.

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basis zorgverzekeraar

De zorgverzekering vergelijken in 2022 loont echt. Het verschil tussen de basisverzekering verschilt, tussen de goedkoopste en de duurste, maar liefst 450 euro op jaarbasis. Dat is een enorm bedrag dat je beter aan iets anders uit kunt geven dan je verzekering. Via deze website kan je dan ook gemakkelijk en snel op zoek naar de goedkoopste aanbieder.

Wellicht zal je niet alleen basisverzekering nodig zijn, maar ook een aanvullende verzekering. Dan kan het prijsverschil nog verder oplopen. Ook deze kan je gelukkig vergelijken via deze website.

Zorgverzekering vergelijken 2022: welk eigen risico past bij mij?

Het eigen risico is 385 euro. Je hebt echter de mogelijkheid om dit bedrag te verhogen naar maximaal 885 euro. Als je dit verhoogt, krijg je korting op je premie. Dat kan, op jaarbasis, al gauw honderden euro’s besparen. Ben jij al jaren niet meer in het ziekenhuis geweest en verwacht je het aankomende jaar geen zorg nodig te zijn? Dan kan het lonen om je eigen risico te verhogen. Je betaalt namelijk minder premie.

Wel is het belangrijk dat je te allen tijde 885 euro achter de hand hebt. Stel je eens voor: je wordt wel in het ziekenhuis opgenomen, dan moet je waarschijnlijk dat volledige bedrag aftikken bij je volgende premie-afschrijving. Sommige aanbieders bieden ook aan om dit in termijnen af te lossen.

Als je kiest voor een hoger eigen risico bedrag kan je al gauw honderden euro’s besparen. Mocht je dus drie jaar achter elkaar geen zorg nodig hebben gehad, heb je wellicht al wel 1.000 euro bespaard over die periode. Het is dus zeker het overwegen waard.

Verwacht je echter wel zorg nodig te zijn? Houd het eigen risico dan zo laag mogelijk, dus op 385 euro.

Maandelijks of per jaar betalen

Als je je zorgvergelijken gaat vergelijken in 2022 heb je de mogelijkheid om het bedrag maandelijks of per jaar te betalen. Als je het bedrag per jaar betaalt ontvang je vaak korting van je aanbieder. Dit kan wel oplopen tot twee procent. Heb je dus wat geld op de bank staan en wil je direct van alle zorgkosten af zijn in het begin van het jaar? Dan kan je hier dus voor kiezen. Je bespaart er namelijk ook direct mee.

Wil je liever per maand betalen? Dan kan dat uiteraard ook. De meeste mensen kiezen hiervoor. Je kunt de filters gebruiken om te filteren op maandbedragen of jaarbedragen. Zo vind je altijd de deal die het beste bij jou past.

Kan ik kiezen voor een voor mij onbekende verzekeraar?

Als je een vergelijking gaat maken in ons vergelijkingssysteem zal je misschien ook een aantal aanbieders vinden die jij helemaal niet kent. Veel zorgverzekeraars hebben allerlei dochterbedrijven die ook verzekeringen aanbieden. Het is dus eigenlijk altijd wel onderdeel van een grotere partij. Alle aanbieders uit het overzicht zijn betrouwbaar, maar je moet wel altijd alle voorwaarden goed doornemen. Controleer bijvoorbeeld goed met welke zorgverleners een verzekeraar samenwerkt als je kiest voor een naturapolis.

Ook kan het handig zijn om na te gaan of een verzekeraar een app heeft waar je bijvoorbeeld zorgkosten kunt claimen. De grotere aanbieders bieden dit sowieso allemaal wel aan, maar voor de zekerheid kan je natuurlijk even de website van een bepaalde verzekeraar bekijken. Dan weet je het helemaal zeker.

Hoe werkt het overstappen van zorgverzekering na het vergelijken?

Een zorgverzekering vergelijken in 2022 is dus erg eenvoudig, maar hoe kan je nu de overstap maken nadat je de goede partij hebt gevonden? Dat is minstens zo gemakkelijk. Je kunt simpelweg klikken op ‘aanvragen’ en je kunt je persoonlijke gegevens invullen. Je wordt hierbij altijd doorverwezen naar de website van de aanbieder. Hierbij zal je moeten inloggen met DigiD om te bewijzen dat jij het bent die de verzekering aanvraagt.

Als je je verzekering hebt aangevraagd zegt je nieuwe verzekeraar jouw oude verzekering op. Daar heb je dus geen werk van. Deze gratis overstapservice wordt door elke aanbieder aangeboden.

De overstapservice werkt als volgt:

  1. Je sluit je nieuwe verzekering af met behulp van het vergelijkingssysteem van deze website;
  2. De nieuwe verzekeraar zorgt ervoor dat jouw huidige contract stopt per 31-12-2021;
  3. Heb je bij je vorige verzekeraar ook aanvullende verzekeringen afgesloten? Dan stoppen deze normaalgesproken ook, mits je apart aangeeft dat je deze wilt behouden;
  4. De nieuwe verzekeraar zorgt ervoor dat jouw nieuwe contract ingaat per 01-01-2022. Je hoeft dus zelf niets te regelen.

Wel of geen aanvullende zorgverzekering vergelijken in 2022?

Heb ik wel of geen aanvullende verzekering nodig? Als je je zorgverzekering gaat vergelijken in 2022 is dat een belangrijke vraag waar je goed over moet nadenken. In de regel geldt: als je gezond bent en weinig tot geen zorg nodig hebt, is het raadzaam om dit niet te doen.

De keuze is ook gebaseerd op hoeveel zekerheid je wenst en hoeveel je hiervoor wilt betalen. Sport je veel en acht je de kans op blessures groot? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Heeft jouw kind binnenkort een beugel nodig? Dan kan een aanvullende verzekering voor orthodontie ook handig zijn. Bereken van tevoren goed of de vergoedingen opwegen tegen de premie die je betaalt.

Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een tandartsverzekering, terwijl deze in verhouding relatief duur is. Veel zorgverzekeraars bieden bijvoorbeeld wel een tandartsverzekering aan tot 500 euro vergoeding, maar deze aanvullende verzekering kost ook 480 euro. Als je maar voor 350 euro aan tandartskosten hebt gehad voor dat jaar, maak je dus vooralsnog 130 euro verlies. Het loont in dit geval pas als je voor 500 euro aan tandartskosten hebt. Alles wat boven de 500 euro uitkomt, moet je vooralsnog uit eigen portemonnee betalen. In dit geval loont het dus vaak beter om dit zelf maandelijks op te sparen in plaats van dat te besteden aan je verzekeraar. Denk hier daarom altijd goed over na en vergelijk premies en vergoedingen met elkaar!

De bedenktermijn van 14 dagen

Nadat je je bent overgestapt heb je altijd nog 14 dagen bedenktermijn. Besef je nadien nog dat je toch nog een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt? Of wil je toch liever blijven bij je huidige aanbieder? Dan kan je gebruikmaken van het zogenaamde herroepingsrecht.

De 14 dagen bedenktermijn starten wanneer je de bevestiging hebt gekregen van de verzekeraar. Binnen deze termijn kan je kosteloos annuleren. Je hoeft ook geen reden op te geven. Neem simpelweg contact op met de klantenservice.

Zo werkt de bedenktijd:

  1. Je bent via het internet of telefonisch overgestapt van verzekeraar;
  2. Je hebt een e-mail ontvangen met hierin een bevestiging dat je bent overgestapt. Jouw zorgverzekering gaat in dat geval in per 01-01-2022;
  3. Vanaf het moment dat je deze e-mail hebt ontvangen heb je 14 dagen bedenktijd;
  4. Binnen deze periode kan je je contract nog kosteloos én zonder reden annuleren.

Dit zijn de overstapdata voor 2022

Tussen 12 november en 31 december heb je de mogelijkheid om de overstap te maken naar een nieuwe verzekeraar. Je kunt gedurende deze periode dus een zorgverzekering vergelijken voor 2022. Zodra je je nieuwe verzekering hebt aangevraagd zal je polis ingaan per 01-01-2022. Je wisselt dus van verzekeraar om 23:59 op 31 december.

Waar kan ik verder nog rekening mee houden?

Wil je graag een zorgverzekering vergelijken in 2022? Houd dan rekening met de onderstaande data:

  • 12 november – tot deze datum hebben verzekeraars de tijd om hun premies bekend te maken. Sommige aanbieders hebben dit hiervoor dus ook al bekendgemaakt, maar dit is de uiterlijke datum;
  • 31 december – je hebt tot en met deze dag de mogelijkheid om de overstap te maken;
  • 31 januari – heb je je huidige verzekering opgezegd voor 31 december? Dan heb je tot en met 31 januari de tijd om een geschikte verzekeraar te vinden voor 2022. Je kunt dus ook nog in 2022 overstappen.

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op!

Heb je nog vragen over de zorgverzekering vergelijken in 2022? Neem dan gerust contact met ons op. Uiteraard helpen wij jou graag verder met je vragen. Mocht je een vraag hebben over een specifieke zorgverzekeraar kan het ook raadzaam zijn om rechtstreeks contact met hen op te nemen. Wil je bijvoorbeeld weten welke zorgverleners aangesloten zijn bij een bepaalde verzekeraar? Dan kan je dat bij hen gemakkelijk en snel opvragen. Voor andere vragen kan je uiteraard een bericht sturen. Wij kunnen je ook altijd doorverwijzen naar de juiste partij. We horen graag van je én veel succes met vergelijken!