Wat kunnen we verwachten van de zorgpremie in 2022?

Allereerst hoeven we natuurlijk niet te vertellen in wat voor jaar we leven en hoe de situatie er op dit moment uitziet…Maar daar kunnen we niets aan veranderen en slechts met ons opgeheven hoofd naar de toekomst tegemoet kijken en dat is dan ook wat we zullen gaan doen!

De zorgpremie 2022?

Waarom de zorgpremie 2022 stijgt? De zorgpremie gaat stijgen in 2022. Dit zal gebeuren met een kleine 10 euro per maand naar 130,– euro. Hoe wij aan deze getallen komen, we zullen het je uitleggen in dit artikel!

Stijgende kosten in de zorg, drukken zorgpremie!

De zorgkosten, stijgen ieder jaar dat is allang bekend en wordt al jaren meegerekend in de kosten. Echter hebben we dit jaar ook nog te maken met de stijgende loonkosten binnen de gezondheidszorg. Deze stegen namelijk na een x aantal procent het afgelopen jaar ook deze januari nogmaals 3,5%. Daarnaast moeten we niet vergeten dat ze het afgelopen jaar een (zwaar verdiende) bonus hebben ontvangen, en dat hopelijk het komende jaar ook weer gaan ontvangen! Echter deze kosten moeten betaald gaan worden door de maatschappij en gedeeltelijk door de overheid. Echter is dit wel een factor waardoor de zorgpremie in 2022 gaat stijgen.

Corona en extra kosten

Vanwege de corona zijn er extra behandelingen uitgesteld in de ziekenhuizen. Ook zijn er extra kosten gemaakt voor de behandeling en opvang van de corona-pati├źnten. Uiteindelijk zullen de vertraagde behandelingen veel meer kosten met zich meebrengen, zowel aan medicatie als revalidatiekosten. Dit ook waardoor de kosten van de zorgpremie zullen gaan stijgen in 2022.

De reserves van de zorgverzekeraars zijn bijna op!

De zorgverzekeraars hebben het afgelopen jaar al aangeven dat ze nagenoeg niet meer in staat zijn om de reserves aan te spreken om de zorgpremie te drukken. Dit is als gevolg dat de Europese Unie een aantal eisen heeft gesteld aan de zorgverzekeraars, dit heet de “solvabiliteitseisen” waardoor zij niet om zouden moeten kunnen vallen… Echter kun je jezelf afvragen of dit wenselijk is. Dhr Oomen, oud directeur van zorgverzekeraar DSW heeft zich in het verleden meermaals uitgesproken tegen deze eisen van de Europese Unie. Op dit moment hebben de zorgverzekeraars vele miljoenen euro’s op de bank, die behoren aan de klanten, alleen maar als reserves…

Het eigen risico in 2022?

Deze zien veel consumenten niet aankomen, maar in 2022 hebben we een nieuwe regering. Deze zal een nieuwe beslissing moeten gaan nemen over het eigen risico van de zorgverzekering. Dit laatste zal zeker invloed gaan hebben op de hoogte van de zorgpremie 2022. Daar dit naar verwachting geheel zal veranderen, op dit moment liggen er een aantal mogelijkheden op tafel waaronder:

  • Het eigen risico stijgt naar 400 euro op jaarbasis
  • Het eigen risico wordt ingesteld per behandeling op 100,- euro per keer to maximaal 400,- euro op jaarbasis.
  • Het eigen risico blijft behouden en gelijk aan de 385,- euro per jaar.

Wat het dan ook gaat worden, is mede afhankelijk welke keuze de Nederlanders maken bij het kiezen naar de nieuwe kamerleden / regering. Wij houden jullie op de hoogte zodra we hier meer informatie over hebben ontvangen.