Zorgverzekeraars

Binnen het Nederlandse zorgstelsel kennen wij op dit moment 40 verschillende zorgverzekeraars. Deze verzekeraars zijn vaak een onderdeel van een verzekeringsgroep. Op dit moment zijn er 10 groepen met dus de 40 verschillende labels.

Wij proberen je een zo goed mogelijk beeld te geven van iedere zorgverzekeraar, gerangschikt op de groep waar zij toebehoren.

 

Zorgverzekeraars Nederland vergelijken? Ga naar de zorgvergelijker 2022 op onze site.

 1. Hoe kan je de zorgverzekeraar in Nederland het beste vergelijken?

  Nederland kent een vrij uniek systeem als je wereldwijd gaat kijken naar ons zorgsysteem. We kennen op dit moment 40 verschillende zorgverzekeraars, die als we goed kijken 10 moederbedrijven hebben. Als we alle cijfers naast elkaar plaatsen kunnen we letterlijk duizenden combinaties maken van aanvullende en basisverzekeringen, maar hoe kies je nou die zorgverzekeraar in Nederland die het beste bij je past en hoe kun je deze vergelijken?

 2. Wat maakt de zorgverzekeraars uniek?

  Eigenlijk hebben alle zorgverzekeraars hetzelfde verdienmodel. Zij krijgen een nominale premie voor alle verzekerden, deze wordt aangevuld met bepaalde classificaties waaronder: postcode, leeftijd, inkomen en chronische aandoeningen.

  Zo was het tot voor kort zeer interessant voor de zorgverzekeraars om een student tot verzekerde te verkrijgen. Dit heeft als reden dat die vaak in studentenhuizen wonen, deze in gebieden staan met relatief weinig inkomsten. Ik hoor je denken, wat doet dit er toe? Echter is bewezen dat de mensen die in deze wijken wonen vaker een huisarts bezoeken en meer zorg gebruiken, echter doet die vaak slimme student dat helemaal niet… Maar daar kregen ze wel een vergoeding voor want ze woonden tenslotte in dat postcode gebied, met een minimaal inkomen… Best krom als je er zo over denkt. Gelukkig is dit aangepast inmiddels en is er nog wel enige compensatie maar wordt er vooral nu de focus geplaatst op de mensen met een chronische ziekte, waarvoor de compensatie hoger is voor een verzekeraar in Nederland.

  Iedere zorgverzekeraar binnen Nederland, krijgt dus dezelfde compensatie voor de mensen die zij in hun portefeuille hebben. Echter is het verschil dat zij kunnen maken vooral in de aanvullende zorgverzekering te vinden. Daar de basisverzekering voor een ieder gelijk is, op de dekkingsgraad na dan uiteraard!

  Hier is veel te winnen, en dat zullen we in het volgende stuk uitleggen over wat we daar zelf aan verandering kunnen brengen.

 3. Marktwerking van de zorg

  De marktwerking binnen de gezondheidszorg zou toenemen, tenminste dat was de gedachte toen we in 2008 over zijn gestapt naar het huidige zorgstelsel. Echter blijkt dat ieder jaar slechts op zijn best 10% van het aantal verzekerden een verandering doormaakt van zorgverzekeraar.

  Wat zou er gebeuren als dit zou toenemen? Op het moment dat veel meer mensen zouden overstappen, dan neemt de marktwerking toe. Meer mensen switchen van de ene naar de andere zorgverzekeraar en dat maakt hen scherp. Hoe bedoelen we dat? Kijk eens naar de energie markt of de telefonie, wie stapt er niet meer over, want daar haal je echt je voordeel uit! Dat kunnen wij ook allemaal verkijgen indien wij veel meer zouden overstappen en massaal zouden kiezen voor een andere zorgverzekeraar.

 4. Waarom overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

  Waarom moet je overstappen? Veel gehoorde excuses zijn, het scheelt maar een paar euro, en al dat gedoe…! Maar is het wel gedoe? Dat is dus de grootste fabel, via onze zorgvergelijker ben je binnen een paar minuten over gestapt van zorgverzekeraar. En daar komt bij als iedereen dit veel vaker en meer zou doen, we uiteindelijk net als de energiemarkt veel meer concurrentie zouden krijgen waarbij meer mensen zouden veranderen van zorgverzekeraar!