Welke zorgverzekering sluit bij je behoeften aan? Vergelijk de beste zorgverzekering

Het kiezen van een geschikte zorgverzekering

Het is altijd verstandig om te overwegen of een zorgverzekering bij je past. Er zijn namelijk verschillende aanbieders en verschillende vergoeding mogelijk. Bovendien verschillen de premies onderling. Je kunt ook zelf de hoogte van je eigen risico bepalen, waardoor je minder premie betaalt. Let altijd goed op de voorwaarden en kleine lettertjes van de verzekeraar. Kijk of er geen addertje onder het gras zit. Je kunt een verzekering bijvoorbeeld via een verzekering vergelijker uitkiezen. Iedere situatie is anders. Draag je hulpmiddelen zoals een bril? Kies dan voor een aanvullende verzekering voor brillen en contactlenzen. Niet iedere verzekering vergoedt dit volledig. Soms is er maar een vergoeding per drie kalenderjaren mogelijk. Wissel je vaak van bril of lenzen? Let hier dan goed op. Dit geldt ook voor andere verzekeringen, zoals een aanvullende tandartsverzekering of een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Heb je veel voorgeschiedenis met een aandoening en krijg je geen volledige vergoeding uit het basispakket? Dan is een extra verzekering meestal nodig, om de kosten te dekken.

Wat wordt wel en niet vergoed?

De noodzakelijkste medische zorg wordt uit het basispakket vergoed. Soms krijg je maar een deel van bepaalde zorgkosten van de verzekeraar terug. Je moet dan een deel zelf betalen. Bovendien ben je minstens 385 euro per jaar aan eigen risico kwijt, als je zorg uit de basisverzekering ontvangt. Dit kun je bij de meeste aanbieders in maandelijkse termijnen betalen. Ook dit verschilt dus per verzekeraar. Heb je weinig zorg nodig? Dan is het soms voordeliger om voor een hoger eigen risico te kiezen. Bij de verzekering vergelijker kun je de belangrijkste vergoedingen en premies met elkaar vergelijken.

Hoe kies ik een zorgverzekering die bij me past?

Hoe hoger de premie, hoe beter de dekking zal zijn. Mensen met een (chronische) ziekte kunnen beter voor een goede dekking kiezen. Heb je geen medische geschiedenis en loop je geen extra risico’s? Dan kun je ook voor een eenvoudigere zorgverzekering kiezen. Leeftijd speelt uiteraard ook een rol bij de keuze voor een zorgverzekering. Hoe ouder je bent, hoe meer risico je op bepaalde aandoeningen loopt. Ouderen betalen doorgaans meer premie en zijn dan ook goed ingedekt. Zo kun je bijvoorbeeld uit een basisverzekering, uitgebreide verzekering of complete(optimale) verzekering kiezen. Persoonlijke omstandigheden, zoals een risicovol beroep, spelen ook een rol hierin. Bij veel verzekeraars mag je bovendien zelf je zorgaanbieder kiezen. Er zijn ook verzekeraars met een beperkte keuze. Wil je niet beperkt zijn? Let dan goed op eventuele vrije keuze in ziekenhuizen en andere zorgaanbieders.