Zo help jij mensen als verzorgende ig

Als verzorgende ig ben je eigenlijk onmisbaar in de zorg – en dus ook in het land. Zonder een goedwerkende van hoge kwaliteit kun je jezelf als land namelijk niet succesvol noemen. Maar in Nederland staan we wel al jaren voor een grote uitdaging. Er is niet meer zoveel interesse om in de zorg te werken, en toch zijn er veel nieuwe mensen nodig. Hopelijk ben jij dus degene die bijdraagt aan de oplossing van dit probleem. Na het lezen van deze pagina ben je misschien wel overtuigd om aan de slag te gaan als verzorgende ig.

Wat voor taken heb jij op een dag als ig’er?

Voordat we dieper ingaan op waar je allemaal kunt werken als je besluit verzorgende ig te worden, kijken we naar wat voor taken je allemaal gaat vervullen als het je baan wordt. Als verzorgende individuele gezondheidszorg – want daar staat ig voor – bied je ondersteuning aan hulpbehoevende mensen. Deze hulp bestaat uit verschillende onderdelen. We beginnen bij de verpleegkundige taken die je mag verrichten, want dit is het belangrijkste van je werk. Een aantal verplegende handelingen die je mag uitvoeren zijn onder andere het toedienen van injecties en het plaatsen van katheters. Het is wel noodzakelijk om hierbij te vermelden dat je als ig’er niet zelfstandig mag besluiten dat deze handelingen uitgevoerd moeten worden. Hier moet een verpleegkundige of arts voor aan te pas komen.

Naast deze taken ben je als verzorgende ig’er natuurlijk ook bezig met ondersteuning op huishoudelijk gebied en met de persoonlijke verzorging. Zo kan het voorkomen dat je mensen moet wassen of moet helpen bij het aantrekken van de juiste kleding. Ook maak je bewoners van een verpleeghuis eventueel klaar voor een bezoek van familie of vrienden. Het laatste wat we noemen uit het takenpakket is de signalerende functie. Deze is van levensbelang, omdat je als ig degene bent die het meest in contact staat met de patiënt of cliënt. Door duidelijk te communiceren krijgt iedereen de juiste zorg op het goede moment.

Op welke plekken kun je als ig worden ingezet?

In de alinea hierboven hadden we het al even over een verzorgingstehuis, waar veel ouderen wonen. De ouderenzorg is de grootste werkgever van de verzorgende ig’ers. Maar ook vrouwen die net een baby hebben gekregen hebben hulp nodig, net als mensen in de gehandicaptenzorg. De laatste sector die we noemen waar je als ig vacatures kunt vinden heeft te maken met het revalideren na operaties. Eigenlijk zijn er heel veel hulpbehoevende mensen waar jij als ig’er de nodige assistentie kunt verlenen!

Als je vacatures in de gaten wil houden, kun je https://www.wr.nl/ in de gaten houden. Op deze pagina vind je veel plekken waar je kunt solliciteren als je aan de slag wil in de zorg – of in andere sectoren!