Wat is ergotherapie en hoe werkt het?

Heb jij dagelijks problemen met het uitvoeren van alledaagse activiteiten? Dan is het zaak om hier iets aan de te doen. Het begint namelijk vaak met iets heel onschuldigs, maar mondt vaak uit tot grote fysieke en ook psychische ongemakken. Waar je met een verrekte spier naar een fysiotherapeut gaat, geldt dit voor dagelijkse ongemakken niet. Hiervoor kun je terecht bij een ergotherapeut. Dit is iemand die je helpt en ondersteunt bij het weer goed uit kunnen voeren van je alledaagse bezigheden. Is dit artikelen gaan we wat verder is op wat ergotherapie nu eigenlijk is en ook hoe het in z’n werk gaat.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een manier van behandelen zodat de persoon in kwestie de handelingen die nodig zijn voor het normaal kunnen uitvoeren van de alledaagse bezigheden goed en pijnvrij kan doen. Het kan namelijk heel goed zijn, dat je om wat voor reden dan ook problemen hebt met het doen van de boodschappen, autorijden, maar ook andere eenvoudige dingen zoals jezelf aankleden. Wat we vaak zien, is dat dit door de jaren heen zich op een dusdanige manier heeft ontwikkeld, dat je jezelf iets totaal anders hebt aangeleerd. Dit heeft als grote risico, dat je een andere houding aanneemt, waardoor je juist alleen maar meer last krijgt en dus het probleem gaat verplaatsen. Ergotherapie is er dus voor om je deze handelingen opnieuw op de juiste manier te doen laten uitvoeren en dan vooral op een manier die jou het gemakkelijk maakt.

Hoe gaat het in z’n werk?

Wanneer jij langdurige klachten hebt, dan is de kans vrij groot dat je in het begin denkt dat het wel overgaat. Naarmate de tijd vordert, heb je het gevoel dat het alleen maar erger wordt. Je belt toch maar eens met de huisarts en samen komen jullie tot de conclusie dat het zo echt niet langer kan. Door de kennis en ervaring van de huisarts wordt uiteindelijk vastgesteld dat het raadzaam is om een ergotherapeut te bezoeken. Vervolgens wordt er tijdens je bezoek bij een ergotherapeut bekeken wat er exact aan de hand is en wordt er op basis daarvan een behandelplan opgesteld.