Hoe zit het met de vergoeding van zorgkosten bij Parkinson?

Als je gaat kijken naar de ziekte van Parkinson dan lijdt ongeveer 1 op de 50 mensen in de leeftijdscategorie 50 tot 70 jaar aan deze ziekte. Heeft iemand de ziekte van Parkinson dan betekent dit dat de hersencellen afsterven. Dit komt onder andere door het gebrek aan het aanmaken van dopamine. Door het gebrek van dit chemische stofje ga je steeds minder functioneren. Behandeling van de ziekte van Parkinson is mogelijk, maar helemaal genezen doet het niet. Hoe zit het met de behandeling en vergoeding van zorgkosten bij deze ziekte?

Wat het beste werkt om Parkinson tegen te gaan

Zoals gezegd is op dit moment Parkinson niet helemaal te genezen. Er zijn tegenwoordig wel medicijnen te vinden die de symptomen verminderen. Het gaat om de medicijnen levodopa en dopamine agonist. Dit zijn speciale medicatie om het trillen te verminderen en je eenvoudiger te laten bewegen. Heb je de ziekte van Parkinson dan is het zaak om zoveel en zolang mogelijk fit te blijven. Minimaal een half uur bewegen per dag is aan te raden. Wandelen, zwemmen of fietsen helpen hier goed bij. Gaat dit te zwaar worden dan kun je het rustiger aan doen met kortere beweging periodes.

Wat wordt er vergoed door de zorgverzekering bij de ziekte van Parkinson?

Krijg je medicijnen voorgeschreven om Parkinson tegen te gaan dan wordt dat meestal vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Het kan wel zo zijn dat een medicijn een maximale vergoeding heeft en dat je mogelijk een eigen bijdrage moet gaan betalen. Vraag na bij jouw zorgverzekeraar hoe dit precies zit en wat er wel en niet vergoed wordt. Heeft iemand de ziekte van Parkinson dan is daar specifieke zorg voor nodig. Deze specifieke zorg wordt meestal niet vergoed vanuit het basispakket, wel kun je je aanvullend verzekeren.

Wat valt onder de aanvullende verzekering?

Als je kijkt naar specifieke zorg voor behandeling van Parkinson kan dat fysiotherapie zijn. Dit valt niet onder het basispakket. Ook logopedie, rollator of overige hulpmiddelen, ergotherapie en psychologische zorg vallen niet onder het basispakket van je zorgverzekering. Let op dat het klachtenpatroon bij Parkinson heel erg uit een kan lopen. Per persoon verschilt het dus welke aanvullende verzekering nodig is.