Hechtdraad, welke eigenschappen heeft het?

Sommige wonden zijn dusdanig groot dat ze niet spontaan genezen of niet netjes kunnen genezen. Deze wonden moeten gehecht worden. Om wonden te hechten wordt hechtdraad gebruikt. Hechtdraad is er in verschillende soorten. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen en goede en slechte eigenschappen. Ook worden de verschillende hechtdraden voor verschillende toepassingen gebruikt.

Hoe weet ik of een wond gehecht moet worden?

Degene die weet of een wond wel of niet gehecht moet worden is uiteindelijk de arts. Natuurlijk kun je zelf qua grootte en hoe een wond eruit ziet ook wel inschatten of een wond gehecht moet worden. Wanneer een wond boven een bepaalde grootte komt of open staat is de kans zeer groot dat een wond gehecht moet worden. Welk hechtdraad daarvoor gebruikt moet worden verschilt per keer.

Verschillende hechttechnieken

De normale of staande hechting is de hechttechniek die het meest wordt gebruikt. Bij een normale of staande hechting wordt de draad enkelvoudig in de huid gestoken met naald. De huid wordt bij elkaar getrokken door een knoopje. Wanneer de wond wat groter en gecompliceerder is wordt er ook wel gebruik gemaakt van de donati techniek. Bij hechten met de donati techniek gaat de hechting twee keer door de huid heen, waardoor het resultaat een stuk sterker is. Er kan ook nog gehecht worden met nietjes en krammetjes.  Dit is een methode waarmee grote wonden snel gesloten kunnen worden. Als laatste kan er nog een keuze gemaakt worden tussen oplosbare en niet oplosbare hechtingen. Dit hangt uiteraard samen met het type draad wat wordt gebruikt.

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen en wanneer wordt er gebruik gemaakt van niet oplosbare hechtingen?

Wanneer er huidwonden gehecht worden op de spoedeisende hulp wordt er vaak gebruik gemaakt van niet oplosbaar hechtmateriaal. Deze hechtdraad is blauw of zwart van kleur. Niet oplosbare hechtingen zijn sterker en geven minder littekens als oplosbare hechtingen. Bij het sluiten van operatiewonden wordt meestal wel gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen. Oplosbare hechtingen zijn meestal doorzichtig maar er zijn ook andere kleuren. Oplosbare hechtingen worden gebruikt om het bindweefsel bij elkaar te houden bij grote wonden of operatiewonden. De hechtdraden zijn niet meer zichtbaar als de wond gesloten is. Niet oplosbare hechtingen moeten nog verwijderd worden door een verpleegkundige of arts. Niet oplosbare hechtingen kunnen na 5 tot 10 dagen verwijderd worden. Bij oplosbare hechtingen is dat meestal niet nodig.

Tip: Maeso.nl