Arthroscopie schouder in Groningen: wat kun je verwachten?

Als je last hebt van schouderproblemen, kan een arthroscopie van de schouder een goede behandeling zijn. Bij deze behandeling kijkt een orthopedisch chirurg met behulp van een cameraatje (de arthroscoop) in je schouder. Hierdoor kan de arts precies zien wat er aan de hand is en kan hij of zij gericht behandelen. In deze blog lees je alles over de arthroscopie van een schouder, van de voorbereiding tot het herstel. En zullen we in de laatste alinea iets verder ingaan op de mogelijkheden hiervan in Groningen.

Voorbereiding op de arthroscopie

Als je een arthroscopie van de schouder moet ondergaan, krijg je van tevoren informatie van het ziekenhuis over hoe je je moet voorbereiden. Het kan zijn dat je nuchter moet zijn voor de ingreep, of dat je bepaalde medicijnen niet mag innemen. Ook is het belangrijk dat je iemand meeneemt die je na de ingreep naar huis kan brengen, omdat je zelf niet mag autorijden.

De ingreep zelf

De arthroscopie schouder wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose. De orthopedisch chirurg maakt een paar kleine sneetjes in je schouder en brengt de arthroscoop naar binnen. Via de arthroscoop kan de arts de binnenkant van je schouder bekijken en eventuele problemen oplossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan losse stukjes kraakbeen of een pees die vastzit.

Na de ingreep

Na de arthroscopie blijf je meestal nog even in het ziekenhuis om bij te komen van de narcose. Als alles goed gaat, mag je dezelfde dag nog naar huis. Het is belangrijk om de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen en je schouder niet te veel te belasten. Je krijgt van het ziekenhuis advies over hoe je het beste kunt bewegen en wanneer je weer mag werken of sporten.

Herstel na de arthroscopie

Het herstel na een arthroscopie van de schouder kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de schouderproblemen. In de eerste weken na de ingreep is het belangrijk om je schouder rustig te houden en alleen lichte activiteiten te doen. Na ongeveer zes weken kun je langzaam weer beginnen met sporten en andere activiteiten. Het is wel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te veel te forceren.

Arthroscopie schouder in Groningen: een goede keuze

Als je last hebt van schouderproblemen, kan een arthroscopie van de schouder een goede behandeling zijn. In Groningen zijn verschillende ziekenhuizen die deze behandeling aanbieden, zoals het Ommelander Ziekenhuis, Martini ziekenhuis of het UMCG. Dit zijn de ziekenhuizen waar je terecht kunt voor specialistische chirurgie Groningen. Neem contact op met je huisarts of andere zorgspecialist om het traject in werking te stellen.