Wat is de menopauze?

De menopauze is een begrip wat je vaak kunt horen in combinatie met de overgang en je menstruatie. Maar wat de menopauze precies is dat weten de meeste eigenlijk niet. We gaan je er alles over vertellen en uitleggen! 

De menopauze

De menopauze kun je pas achteraf bepalen. Het is namelijk het begrip wat gebruikt wordt voor je laatste menstruatie. Voorafgaand aan de menopauze is er de premenopauze. De premenopauze is de periode voor je laatste menstruatie. Dit is dan ook de periode dat de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam veranderd. Hierdoor kan je menstruatie veranderen. Deze kan lichter of juist heviger worden. 

Na deze premenopauze vindt de menopauze plaats. Je kunt pas weten of het je menopauze was als je daarna al minstens 12 maanden niet ongesteld geworden bent. Na de menopauze heb je de postmenopauze. Dit is de periode na je laatste menstruatie. In deze periode gaat je lichaam op zoek naar een nieuwe hormoonbalans in je lichaam. 

Hoe komt de menopauze tot stand?

Wanneer je in je overgang raakt neemt de productie van de hormonen progesteron en oestrogeen in je lichaam af. Deze hormonen zorgen normaal voor je maandelijkse cyclus. Doordat deze hormonen afnemen in je lichaam, stopt ook de aanmaak van eicellen. Zo stopt je menstruatie en kom je in de menopauze. 

De menopauze zelf kun je dus achteraf pas bepalen. De duur van de premenopauze en de postmenopauze kunnen verschillen per vrouw. De overgang begint bij de meeste vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. De gemiddelde duur van de overgang is ongeveer 5 jaar. 

Hoe kun je de menopauze herkennen? 

12 maanden na je laatste menstruatie kun je ervan uitgaan dat je de menopauze hebt gehad. Tijdens de overgang kun je ver verschillende klachten ervaren. Deze klachten worden veroorzaakt door de verandering in je hormonen en het stoppen van je menstruatie. Zo kun je last krijgen van opvliegers, nachtzweten, vermoeidheid, stemmingswisselingen en gewichtstoename. 

Deze klachten kunnen erg vervelend zijn, maar het is een natuurlijk proces wat je niet tegen kunt gaan. Wel zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om de klachten te beperken. Zo is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, gezond te eten en genoeg te bewegen. Ook zijn er verschillende voedingssupplementen die je kunnen helpen. Deze zijn meestal op natuurlijke basis. Ze kunnen je op natuurlijke wijze helpen bij bovengenoemde overgangsverschijnselen. Dit kan de klachten een stuk minder erg maken. 

Bron: Ymea