Wanneer ben ik hypersensitief?

Ben je een hypersensitief persoon? Het lijkt misschien een domme vraag, maar hypersensitiviteit is eigenlijk heel reëel. Uit een recente studie bleek dat ongeveer de helft van alle mensen tot op zekere hoogte hypersensitief is. Als je begrijpt wat het betekent om hypersensitief te zijn, kun je erachter komen of je hypersensitief bent en hoe je hiermee om kunt gaan.

Je bent gevoelig voor de woorden en daden van mensen

Je bent erg gevoelig voor andermans woorden en daden. Je kunt er niets aan doen, want het is gewoon zoals je bent. Je vindt het moeilijk om los te laten en verder te gaan met je leven. Het is niet dat je geen dikke huid hebt, het is gewoon dat je gevoelens gemakkelijk gekwetst worden door alles wat iemand om je heen zegt of doet. Je kunt ook merken dat je zeer gevoelig bent voor alledaagse dingen, zoals harde geluiden of felle lichten.

Je maakt je zorgen over wat andere mensen van je denken

Je maakt je zorgen over wat andere mensen van je denken. Dit is een veelvoorkomend kenmerk bij overgevoelige mensen en introverte mensen, vooral degenen die niet zijn opgegroeid in een omgeving die hun gevoeligheid koesterde. Het komt zo vaak voor dat veel mensen zich nooit volledig realiseren hoeveel hun overgevoeligheid hen kan beïnvloeden totdat ze zich er meer bewust van worden. Ze worden zich er meer van bewust door therapie of gewoon door mindfulness-technieken te oefenen.

Je kunt moeilijk loslaten

Je vindt het moeilijk om “los te laten” en verder te gaan met je leven. Loslaten is een vaardigheid die je net als elke andere vaardigheid kunt leren. De eerste stap is om te leren hoe je dingen los kunt laten waar je geen controle over hebt. Dit kan moeilijk zijn als je gewend bent boos te worden over dingen die je niet kunt veranderen. Probeer dit eerst met kleine dingen te oefenen voordat je het met grotere problemen probeert.

Je voelt je snel gekwetst

Als je merkt dat je snel van streek raakt of gestrest raakt, kan dat een teken zijn van hypersensitiviteit. Als je het gevoel hebt dat de wereld tegen je is of dat mensen constant je acties en gedrag beoordelen, ben je misschien overgevoelig. Je kunt ook het gevoel hebben dat andere mensen je niet begrijpen en misbruik maken van je vriendelijkheid.