Zorgtoeslag

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid voor de kosten van de Nederlandse zorgverzekering. De zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomsten en je bezittingen. Deze wordt verstrekt door de belastingdienst welke door de overheid is belast met het verstrekken van de toeslagen.

De zorgtoeslag is in het leven geroepen als financiële bijdrage voor de mensen met een laag of geen inkomen. Deze toeslag stijgt dan ook vaak mee met de hoogte van de zorgpremie en wordt altijd bekend gemaakt op prinsjesdag.

Om de zorgtoeslag te ontvangen, dien je dit zelf aan te vragen bij de website van de belastingdienst. Doe je dit niet, dan zul je ook niets ontvangen.

Kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

Of jij recht hebt op zorgtoeslag en hiervoor in aanmerking komt dat is afhankelijk van je eigen vermogen. Dit vermogen wordt bepaald door je inkomsten en je bezittingen van jou en je eventuele financiële partner. Let op, dit geldt dus enkel voor jezelf, vaak hebben studenten en jongeren al snel recht op de zorgtoeslag.

Hieronder een opsomming van de voorwaarden waar je aan dient te voldoen om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag:

– Je hebt de leeftijd van 18 jaar of ouder.
– Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldig verblijfsdocument
– Je bent in het bezit van een Nederlandse zorgverzekering
– Je hebt een inkomen van maximaal 31.138,- euro en met een toeslagpartner 39.979,- euro.
– je vermogen is niet hoger dan 114.776,- euro voor alleenstaanden en 145.136,- gezamenlijk.

Hoe kan je de zorgtoeslag aanvragen?

Voldoe je aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag? Dan rest je nog de zorgtoeslag zelf aan te vragen op de website van de belastingdienst. Tijdens dit proces wordt je door enkele vragen door het systeem geleid en dien je een proefberekening te maken. Blijkt hieruit dat je in aanmerking komt voor het aanvragen van de zorgtoeslag, dan kun je dit direct in dezelfde omgeving doen.

Klik hier om naar de website van de belastingdienst te gaan.

Wanneer ontvang ik de zorgtoeslag & uitbetalingsdata:

De zorgtoeslag wordt altijd uitbetaald door de belastingdienst die is belast met het verstrekken van de toeslagen. De data van de uitbetalingen is voor 2021 als volgt:

21 december 2021 ( zorgtoeslag januari)
20 januari 2021 (zorgtoeslag februari)
22 februari 2021 (zorgtoeslag maart)
22 maart 2021 (zorgtoeslag april)
20 april 2021 (zorgtoeslag mei)
20 mei 2021 (zorgtoeslag juni)
21 juni 2021 (zorgtoeslag juli)
20 juli 2021 (zorgtoeslag augustus)
20 augustus 2021 (zorgtoeslag september)
20 september 2021 (zorgtoeslag oktober)
20 oktober 2021 (zorgtoeslag november)
22 november 2021 (zorgtoeslag december)

Zorgtoeslag stoppen of wijzigen?

Let op, verandert er soms iets in je persoonlijke situatie qua inkomsten? Dan dien je dit zo snel mogelijk te wijzigen binnen de “Mijn toeslagen” omgeving van de belastingdienst.

Door het invoeren van de geactualiseerde gegevens, maakt de belastingdienst opnieuw een inschatting van de hoogte van de zorgtoeslag. Let op, stijgt je inkomen en ontvang je ten onrechte zorgtoeslag? Dan dien je dit aan het einde van het jaar weer terug te betalen aan de belastingdienst!