Welke polissen zijn er?

Nederland kent een zorgstelsel waarbij iedereen verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Het gaat dan om minimaal het basispakket van de zorgverzekeringen. Het basispakket wil zeggen, dat hier minimaal de zorg in zit wat je nodig zal hebben op het moment dat je hulp nodig gaat hebben. Voor een exactere uitleg van de inhoud kunt u ons artikel lezen: Wat is het basispakket. Echter binnen dit basispakket zijn er een aantal variabele mogelijk, dit zorgt er onder meer voor dat de prijzen verschillen. Zo kan het zijn dat de goedkoopste polis zomaar tientallen euro’s per maand goedkoper kan zijn dan de andere. Dit wordt veroorzaakt door de vorm van dekking die deze polissen bieden. In dit artikel leggen wij je uit welke verschillende polissen er bestaan en welke je wel en eigenlijk juist niet moet kiezen. Op dit moment zijn er vier verschillende varianten, welke wij hieronder graag toelichten:

Wat is een restitutiepolis?

De restitutiepolis is een van de drie vormen die we gebruiken maar wel een van de meest gebruikte van de afgelopen periode. De restitutiepolis is duurder dan de naturapolis en de budgetpolis maar voor dit verschil in prijs kunt u wel overal terecht bij alle zorgverleners. U heeft hier volledige keuzevrijheid en de zorgverzekeraar betaald het marktconforme tarief  aan u retour.

Het grootste voordeel is dus de volledige keuzevrijheid, je kan bij iedere zorgaanbieder terecht. Het nadeel dat u soms kosten voor moet schieten indien de zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener en indien de prijs niet marktconform is u niet alles vergoed krijgt. De verzekeraar betaald namelijk altijd maximaal 100% het marktconforme tarief. Dekt dit tarief niet de kosten, dan kun je jezelf afvragen of deze zorgaanbieder niet teveel kosten rekent voor een dergelijke behandeling.

Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis heeft u recht op de zorg bij een zorgverlener waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. U kunt niet geheel zelfstandig kiezen waar u gebruik maakt van de zorg. Echter hebben de meeste zorgaanbieders contracten met de verzekeraars.  De kosten voor deze behandeling zullen volledig vergoedt worden door de zorgverzekeraar en u hoeft niets voor te schieten, dit is dan ook gelijk het beste pluspunt van deze zorgverzekering. Gebruikt u toch zorg bij een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan bestaat de kans dat u 10 tot 20 procent van de kosten van de behandeling zelf dient te betalen.

Wat is een budgetpolis?

Dit is daadwerkelijk de meest slechte polis die je kunt treffen indien je zorgkosten gaat maken. De keuze van zorgverleners zijn zeer beperkt. Indien je alsnog gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener bestaat er de kans dat je tot 55% van de behandeling zelf dient te betalen. Even een voorbeeld, een heupoperatie met ziekenhuisopname gemiddeld € 14000,- kost u dan dus 7500 euro! Voor die paar euro per maand meer ben je dus wel gezekerd van een marktconform tarief! Het voordeel, althans als je echt geen zorg verbruikt is een goedkope polis vanaf 65 euro per maand!

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis, eigenlijk zegt de naam het al! Dit is een combinatie tussen de restitutiepolis en de naturapolis. Deze polis is eigenlijk in het leven geroepen nadat steeds meer zorgverzekeraars zagen dat er binnen bepaalde takken van de zorg nota’s indienden die buiten proporties waren. Echter wilden zijn wel aan de klanten de volledige keuzevrijheid geven dus hebben ze een combinatiepolis gemaakt. Hiervan ben je dus volledig gedekt voor een vergoeding tot 100% van de marktconforme prijs, indien je gebruik maakt van gecontracteerde zorg. Ga je naar een zorgaanbieder die niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar? Dan kan het zijn dat zij slechts 75% van de marktconforme prijs vergoeden.

Hoe kun je deze polissen vergelijken?

Uiteraard hoeft u niet geheel zelf uit te zoeken welke polis nou een natura, restitutie of een budgetpolis dekking heeft. Dit hebben wij voor je gedaan en je kunt dit eenvoudig aangeven in onze zorgvergelijker, op de pagina zorgpremie vergelijken. Je kunt dus aangeven of je een dekking wenst die voldoet aan de volgende eisen:

  • Beperkte keuzevrijheid (budgetpolissen)
  • Ruime keuzevrijheid (naturapolissen)
  • 100% keuzevrijheid (restitutiepolissen)

Uiteraard benoemen wij dit ook extra in de voor en nadelen die deze polis heeft op het moment dat u een vergelijking heeft gemaakt. Wilt u na het lezen van dit over welke polissen zijn er, direct starten met je zorgverzekering vergelijken? Ga dan direct naar onze zorgvergelijker om te bekijken hoeveel u kunt besparen op de zorgpremie 2022!