Overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Eenmaal per jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar, deze periode is door de Nederlandse overheid vastgesteld op 12 november tot en met 31 december. Dit betekent over het algemeen dat je ruimschoots de tijd hebt om je te oriënteren en te verdiepen in de veranderingen en de hoogte van de zorgpremie 2022.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen op de regel wanneer je tussentijds mag veranderen van zorgverzekeraar, we nemen je mee wanneer je hiervan gebruik kunt maken:

Direct naar:

Wanneer mag je tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Het tussentijds wijzigen van zorgverzekeraar is slechts in uitzonderlijke gevallen een mogelijkheid. Normaliter mag je dit enkel doen in de zogeheten: “overstapperiode” hieronder de uitzonderingen op de regel:

Overstappen als je 18 jaar bent geworden!

Ben je 18 jaar geworden? Dan is het tijd om je eigen zaken te gaan regelen, hieronder valt ook je zorgverzekering die je nu zelf kunt regelen. Het is vaak ook voordeliger om een “eigen polis” te hebben in plaats van jezelf mee te verzekeren op de polis van je ouders. Daar normaliter jij weinig zorgkosten maakt en hiermee een voordelige polis kunt afsluiten. 

Vraag jij je af; hoe ga ik dat betalen? Als je 18 jaar bent geworden, betekent dat niet alleen dat jij een zorgverzekering moet afsluiten. Het betekent ook dat jij recht hebt op zorgtoeslag. Deze kun je aanvragen via de website van de belastingdienst. 

Je “oude” zorgpolis wordt indien jij 18 jaar bent geworden en een overstap maakt naar een nieuwe zorgverzekeraars, automatisch opgezegd door je nieuwe verzekeraar. 

Nieuwe werkgever?

Maakte jij bij je oude werkgever gebruik van een collectieve zorgverzekering? En heeft je nieuwe werkgever een ander collectief waar jij aan kunt deelnemen? Dan mag je dit omzetten zodra jij in dienst gaat bij de nieuwe werkgever. Let op, had jij eerst geen collectieve zorgpolis, dan mag je niet tussentijds overstappen. 

Overstappen van verzekeraar na je scheiding?

Ben je, of ga je in de nabije toekomst scheiden van je (in ieder geval) geregistreerde partner? En heb je op dit moment samen met hem of haar een gedeelde zorgpolis? Dan bestaat er de mogelijkheid om te switchen van zorgverzekeraar. Let op, zijn er kinderen in het spel? Verzeker deze dan altijd op de meest uitgebreide polis van een van de ouders.

Overtappen voor of na militaire diensttijd? 

Ga je in dienst werken van de overheid? Dan sluiten zij een zorgverzekering voor je af, zij regelen dit met de zorgverzekeraar en jij ontvangt vanzelf bericht hoe en wat je dient te regelen. Ga jij uit militaire dienst? Dan zal deze zorgverzekering vanuit de overheid worden beëindigd zodra jouw dienstverband afloopt. Je kunt al voordat deze afloopt een nieuwe zorgverzekering uitzoeken en vergelijken en dan als ingangsdatum kiezen, de dag dat je uit militaire dienst gaat. 

 

Gedetineerd? Hoe gaat dat met je zorgverzekering? 

Indien je in detentie zit dan stopt de overheid je zorgverzekering. Je krijgt dan een zorgverzekering vanuit de overheid. Kom je uit detentie en sta je niet meer onder toezicht van de overheid / reclassering, dan dien je zelf een nieuwe zorgverzekering te regelen per het moment dat je uit detentie komt. Let op, het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te regelen, anders volgen er wellicht boete’s voor het niet hebben van een zorgverzekering. 

Overstappen indien je gaat emigreren? 

Ga je (tijdelijk) emigreren naar het buitenland? Dan kun je zelf je huidige zorgverzekering stopzetten. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekering hoe dit te regelen. Vaak kun je afspreken om dit een aantal maanden te pauzeren, zodat als je weer terug komt zij automatisch je zorgverzekering weer kunnen activeren.

Overstappen binnen de zorgperiode?

Dan hoef je helemaal niets te ondernemen! De nieuwe zorgverzekeraar zegt automatisch je oude verzekering op! Waar wacht je nog op? Start nu met de zorgpremie vergelijken!

Overstap annuleren?

Heb je recentelijk, lees de afgelopen 14 dagen een overstap gemaakt naar een andere zorgverzekeraar? Dan kun je deze nog stopzetten, volgens de wettelijke termijn heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Neem hiervoor contact op met je nieuwe zorgverzekeraar om dit te stoppen. Let op, je dient nog wel een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen voor het nieuwe “zorgseizoen”.

Tip: Kijk ook eens op Overstappen-zorgverzekering.nl