Op vakantie en medische kosten, heb je genoeg aan een reisverzekering of moet je een aanvullende zorgverzekering hebben?
Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van iedereen! Je gaat op vakantie en er gebeurd iets waardoor je gebruik moet maken van spoedeisende zorg. Maar wie gaat dat betalen of wat krijgt je vergoedt? Wij hebben in dit artikel alles op een rij gezet welke verzekering welke kosten betaald.
Kosten in het buitenland, wat dekt de basisverzekering?
Iedereen die in het bezit is van een basisverzekering heeft recht op de zorg vanuit het basispakket, deze dekking is geregeld over de hele wereld! Alleen daar komt het probleem vaak om de hoek kijken: In sommige landen zijn de kosten voor de (spoedeisende) hulp vaak hoger dan in Nederland, dat kan zijn door de hogere zorgkosten of dat je per ongeluk in een privé kliniek bent beland zonder dat je dit wist.
De zorg vanuit de basisverzekering wordt door jouw zorgverzekeraar vergoedt tot maximaal 100% van de Nederlandse kosten. Het resterende deel van deze kosten dien je dus zelf te betalen of hiervoor een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering met werelddekking af te sluiten. Dit dekt de extra kosten die je dient te maken die boven de kosten uitstijgen die de zorgverzekering dekt.
Wat te doen bij een ongeluk in het buitenland?
Toon direct bij binnenkomst bij de instelling of ziekenhuis je EHIC kaart. In het buitenland kunnen de kosten namelijk flink oplopen en om te voorkomen dat je de rekeningen zelf direct moet betalen kun je dit voorkomen door deze kaart te tonen. Je vindt deze kaart aan de achterzijde van je poliskaart of je kunt deze (digitaal) aanvragen bij je zorgverzekeraar.
Nadat je even de tijd heb gevonden, bel met de alarmcentrale, het maakt niet uit of dit die van je zorgverzekering of van je reisverzekering is. Zij regelen onderling wie welke kosten betaald en zorgen dat alle hulp optimaal is, de rekeningen worden betaald en er eventuele repatriëring voor je geregeld kan worden.