Medicijnkosten, betalen of gratis?

Medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering?

Een veel gehoorde vraag is; Mijn medicijnen zitten toch in het basispakket van de zorgverzekering? Dat is geheel juist, alleen zitten er een aantal haken en ogen aan de vergoedingen van de medicatie en zijn er bepaalde medicijnkosten waar je altijd rekening mee kan houden. Zo zijn er altijd bepaalde merken die uitgesloten zijn, omdat de overheid deze te duur heeft bevonden, heb je toch die medicatie nodig, dan moet je vaak extra bijbetalen, dit heet je eigen bijdrage. De overige medicatie uit het basispakket, betaal je ook zelf tot je het maximale eigen risico heb verbruikt.

Eigen risico of Eigen bijdrage betalen bij medicijnen?

Het is eigenlijk vrij eenvoudig te verklaren wanneer je het eigen risico en wanneer je aanspraak maakt op een eigen bijdrage:

Medicijnen uit het basispakket: De overheid beslist ieder jaar welke medicatie, welke dosering, welk merk en welke stof er in het basispakket van de zorgverzekering komen. Deze medicijnen worden opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS). Heb jij medicatie nodig uit het GVS, dan betaal je ten alle tijden het eigen risico van je zorgverzekering tot het door jouw ingestelde maximum. Voor sommige merken medicijnen of zelfs de dosering van sommige tabletten, verschillen in prijs. Soms is de overheid van mening dat het dan gedeeltelijk vanuit het basispakket moet komen, echter dient men het resterende deel dan te betalen via de eigen bijdrage. 

Let op de maximale hoogte van de eigen bijdrage voor medicatie is vastgesteld op € 285,- per jaar. Het kan gelukkig niet meer zo zijn dat als jij dure medicatie moet gebruiken je dus net als vroeger duizenden euro’s moet bijbetalen daar dit in 2019 is gemaximeerd. 

Steeds een ander merk medicijnen?

Als je medicatie gebruikt, dan herken je jezelf vast in deze titel. Je gaat naar de balie van de apotheek en wat zie je… Weer een ander merk van je medicijn, hoe kan dit toch? Dit is vooral door het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar. Deze zegt tegen de apotheek, jij mag enkel een medicatie met die en die stof verkopen aan mijn klanten. Deze apotheek wil uiteraard ook zoveel mogelijk verdienen op de medicatie dus deze zoeken hierbij het goedkoopste middel dat voldoet aan de eisen en de werkzame stof bevat die wordt voorgeschreven door de arts. 

Werkt het middel niet of anders?

In het verleden is het wel eens gebleken, dat vooral bij inhalatie medicatie, het ene merk veel beter zijn werk deed dan een ander merk. Indien jij dit idee hebt dat dit zo is, kaart dit aan bij de voorschrijver (in vele gevallen vaak de huisarts) om een recept specifiek op merknaam te verkrijgen. Let op, het kan zo zijn dat je dan wel een eigen bijdrage dient te betalen omdat deze (deels) niet vergoedt kan worden door jouw zorgverzekeraar

 

Eigen bijdrage meeverzekeren in de aanvullende dekking?

Het is mogelijk om de eigen bijdrage van de medicijnen te verzekeren via de aanvullende zorgverzekering. Echter indien je dit puur voor de eigen bijdrage wenst af te sluiten dan kom je met een sigaar uit eigen doos. De premie voor deze aanvullende dekking begint namelijk bij 9 euro per maand voor een vergoeding tot 150 euro per jaar. Je moet het dus echt zien als extratje op het moment dat je voor andere zaken een aanvullende zorgverzekering nodig hebt.