Is een zorgverzekering verplicht?

Is een zorgverzekering verplicht? 

Het afsluiten van de basisverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Binnen het huidige zorgsysteem kennen we twee soorten zorgverzekeringen namelijk: de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering.

Basisverzekering verplicht!

Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht voor iedereen die woonachtig is of werkzaam is in Nederland. Je verzekert je dan voor alle zaken die vallen binnen het basispakket van de zorgverzekering. Hieronder vallen zorgkosten waardoor je gedekt bent voor onder meer de huisarts, ziekenhuis en medicijnen. 

Basisverzekering voor kinderen 

Het afsluiten van een zorgverzekering is ook verplicht voor kinderen. Is je kind geboren, dan heb je tot na de geboorte tot 4 maanden de tijd om je kind bij te schrijven op je eigen polis. Je betaald dan ook geen kosten voor het afsluiten van het basispakket. Zodra je kind de leeftijd van 18 jaar bereikt krijgt hij of zij bericht van de overheid dat de eerste maand na de verjaardag hij een eigen zorgverzekering dient te hebben en ook recht heeft op zorgtoeslag.

Is een aanvullende zorgverzekering verplicht?

Nee, het staat je geheel vrij of je een aanvullende zorgverzekering afsluit. Dit hangt geheel samen met de zorgwensen die jij op dit moment mogelijk kan hebben of dit rendabel is. Je kunt dit eenvoudig bekijken indien je zorgkosten verwacht of je hiermee goedkoper uit bent via de pagina zorgpremie vergelijken

Meeverzekeren van kinderen op de aanvullende zorgverzekering

Je kunt je kinderen vaak gratis meeverzekeren op de polis die jij hebt afgesloten. Het is dan ook raadzaam om je kind op de polis mee te verzekeren van de ouder die het beste is verzekerd. Dit vanwege mogelijk kosten die je kunt maken in de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld orthodontie of brillen, wat vaak in de hogere aanvullende pakketten zit. In een enkel geval, lees bij ONVZ betaal je slechts een klein deel als extra voor je meeverzekerde kind. Bij alle andere zorgverzekeraars is dit vaak geheel gratis. 

Zorgverzekering voor gemoedsbezwaarden

Het is mogelijk om af te zien van een zorgverzekering, ook van de basisverzekering indien je vanwege je geloof geen zorgverzekering wenst. Echter betaal je dan wel de bijdragenvervangende belasting die hierbij hoort, dit is gelijk aan de inkomensafhankelijke zorgpremie die iedereen betaald over zijn of haar inkomen.  Voor meer informatie over gemoedsbezwaarden verwijzen wij u graag naar de website van het CAK.