Eigen bijdrage

Wat is de Eigen bijdrage van de zorgverzekering?

De eigen bijdrage van de zorgverzekering geldt bij een aantal behandelingen of onderdelen van het basispakket. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de eigen bijdrage van medicatie of kraamzorg.

Middels dit artikel willen wij je graag de verschillen uitleggen tussen het eigen risico en de eigen bijdrage, daar dit best vaak wordt verward met elkaar.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage van de zorgverzekering.

Het grootste verschil is dat het eigen risico een vast bedrag is dat wordt gebruikt indien men gebruik maakt van zorg die binnen het basispakket valt.

Een eigen bijdrage verschilt in bedrag en is afhankelijk van de kosten die worden gemaakt. Ook geldt voor een aantal zaken een maximale eigen bijdrage, zoals bij de kosten voor medicatie (max: 250,- euro/jaar)

Bij welke onderdelen betaal ik de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage geldt voor een aantal zaken uit het basispakket van de zorgverzekering, hieronder een opsomming van alle zaken waarbij men een eigen bijdrage voor dient te betalen:

– Hoortoestellen, indien 18 jaar en ouder: 25% van de kosten

– Kunstgebit (uitneembaar en volledig): 25% van de kosten

– Kunstgebit (uitneembaar en volledig met implantaat): 10% voor de onderkaak, 8% voor de bovenkaak.

– Kunstgebit, (reparatie) 10% van de kosten

– Orthopedische schoenen, Tot 16 jaar, 62,50 euro, vanaf 16 jaar 125,- euro per jaar.

– Pruiken, alle kosten boven de 452,- euro

– Brillenglazen, Tot 18 jaar, 59 euro per glas, max 118,- per kalenderjaar.

– Kraamzorg (niet medisch), 18,50 euro per dag voor zowel moeder als baby, indien het tarief van de instelling hoger is dan 131 euro per dag dan betaald u ook het bedrag als het hierbovenuit komt.

– ziekenvervoer, 108,- euro per kalenderjaar.

– Geneesmiddelen, per medicijn verschillend, voor de exacte kosten zie de website van de overheid: medicijnkosten.nl, overigens is deze gemaximeerd op 250,- euro per kalenderjaar.

Kan je de eigen bijdrage meeverzekeren?

Ja, voor de meeste bovenstaande onderdelen, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Let wel, je betaald dan wel meer zorgpremie!

Het is overigens niet voor alle onderdelen aan te raden om een aanvullende zorgverzekering te nemen. Soms is het een sigaar uit eigen doos doordat de kosten hoger kunnen zijn dan de vergoedingen waar je gebruik van maakt. Het is dus goed om dit mee te nemen als je gaat starten met de zorpgremie vergelijken.