Aanvullende zorgverzekering

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering is een optionele aanvulling op het basispakket van de zorgverzekering. Dat wil zeggen dat indien je gebruik maakt van zorgverleners of zorgaanbieders waar geen vergoeding wordt verstrekt vanuit het basispakket, dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

De aanvullende zorgverzekering staat geheel los van het basispakket, welke voor iedereen verplicht is. Het staat je geheel vrij om te kiezen en er is dan ook een zeer ruime keuze in het aantal pakketten.

Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Het is goed om vooraf te bepalen welke zorg je nodig hebt of gaat verwachten alvorens je start met de zorgpremie vergelijken. Heb je dit gedaan, bekijk dan even wat nou de daadwerkelijke kosten zijn van een dergelijke behandeling.

Als voorbeeld: Een fysiotherapie behandeling kost gemiddeld 25 euro indien je bij een willekeurige fysiotherapeut naar binnen loopt voor een afspraak. Echter als jij een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie afsluit, dan betaal je al snel meer dan 10 euro per maand!

Wat zit er in een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering is geheel aan te passen naar de wens van de consument. Het geldt nagenoeg voor alle behandelingen die buiten het basispakket vallen, zoals bijvoorbeeld:

– fysiotherapie
– alternatieve geneeswijzen
– tandzorg
– brillen en lenzen
– anticonceptiva
– sport medisch advies
– kuuroordreizen

Wat vaak het meest handige is, als je straks de zorgpremies gaat vergelijken, om de inhoud van de pakketten goed door te nemen. Het kan namelijk maar zo zijn dat jij zegt ik wil 500 euro vergoeding voor alternatieve geneeswijzen, waarmee je een pakket selecteert waar ook 24 behandelingen fysiotherapie inzitten. Dan kan het gerust zo zijn dat er een pakket is waarbij er een vergoeding van 250 euro op jaarbasis inzit voor de alternatieve zorg, die gerust 20 euro goedkoper is per maand. Als je dit verschil doorberekent, betaal je dus aanzienlijk minder wat je dan zelf bij de vergoedingen kunt bijleggen.

Kan ik een aanvullende zorgverzekering nemen bij een andere verzekeraar?

Er zijn nog slechts een handjevol aanbieders waarbij je een aparte aanvullende verzekering kan afsluiten. Echter hanteren ze dan wel bepaalde voorwaardes bijvoorbeeld dat de kosten voor de aanvullende polis 50% duurder kosten dan de normale prijs.

Ook kun je jezelf afvragen of dit het waard gaat zijn, daar sommige vergoedingen zijn geregeld vanuit het basispakket en andere vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wie dit gaat regelen en wie dat mag uitzoeken… ik denk dat je dit al kunt raden, maar vaak ben je hier veel tijd aan kwijt.

Wat zijn de kosten voor een aanvullende zorgverzekering?

De kosten voor een aanvullende zorgverzekering variëren enorm, dit is vooral afhankelijk van de inhoud van de polis. Zo heb je al een aanvullende werelddekking voor 1 euro per maand, je hebt echter ook een van de meest uitgebreide aanvullende polissen voor 150 euro per maand.

Aanvullende zorgverzekering en betalingsproblemen

Heb jij op dit moment problemen met het betalen van je zorgverzekering? Probeer dan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar. Heel vaak kan je met hen een betalingsregeling treffen om te voorkomen dat je wordt aangemerkt als “wanbetaler”.

De zorgverzekeraars kunnen namelijk al na enkele weken jouw aanvullende zorgverzekering stopzetten. In de praktijk zien we dit gelukkig niet heel vaak maar ze hebben hier alle recht toe.

Betaal je helemaal niets meer en wordt je aangemerkt als wanbetaler? Dan ontvang je na verloop van tijd enkel nog de basisverzekering en betaal je de wettelijke bestuurlijke premie van 147,80 euro per maand. Dit wordt dan altijd van je loon of uitkering ingehouden, maar nogmaals probeer dit echt te voorkomen en ga in gesprek met je verzekeraar!

Welke aanvullende zorgverzekering kan ik kiezen?

De aanvullende zorgverzekering die jij kunt kiezen is volledig afhankelijk van de keuze die jij maakt binnen onze zorgvergelijker. Door nauwkeurig jouw wensen aan te geven selecteert de vergelijker de pakketten die voldoen aan jouw eisen. Daarna kun je door ze onderling te vergelijken kijken welk het beste aansluit op jouw persoonlijke levensstijl en dan kun je die het beste kiezen.