Pigmentvlekken, oftewel een onregelmatige verkleuring van de huid, kunnen heel vervelend zijn en voor je gevoel zomaar ineens ontstaan. Pigmentvlekken ontstaan door een overmatige productie van het pigment Melanine. Melanine is verantwoordelijk voor de kleur van je huid en haar. Wanneer er een overmatige productie is van Melanine kan het gebeuren dat er donkere vlekken ontstaan op je huid. Melanine beschermt je huid normaal gesproken tegen de schadelijke Uv-straling en absorbeert de warmte van de zon.
Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?
De oorzaak van pigmentvlekken kan op verschillende vlakken worden gezocht. De hoofdoorzaak is dat je jouw huid te veel blootstelt aan de zon. Wanneer je jouw huid te veel blootstelt aan de zon kunnen de meningen over verschillen. De richtlijnen over je huid blootstellen aan de zon zijn ook niet voor ieder persoon hetzelfde. Wanneer je jouw huid te veel blootstelt aan de zon en wanneer je binnen de grenzen blijft hangt af van jou als persoon, van het huidtype wat je hebt en de producten die je gebruikt om je huid te beschermen.
Ontstaat pigmentvlekken dan altijd door te veel en te lang in de zon zijn?
Het is zeker niet zo dat pigmentvlekken altijd ontstaan door te veel en te lang in de zon te zijn. Er zijn diverse andere redenen, van het ontstaan van pigmentvlekken. Een van de andere redenen voor het ontstaan van pigmentvlekken is een verandering in hormonen. Alle manieren waarop jouw hormoonspiegel verhoogd zou dus kunnen veroorzaken dat er pigmentvlekken ontstaan. Denk aan: anticonceptie, medicijnen of een reactie op gezichtsproducten. In dit geval worden de pigmentvlekken melasma of een zwangerschapsmasker genoemd.
Pigmentvlekken na een ontsteking
Weer een andere reden waardoor pigmentvlekken zouden kunnen ontstaan is na een ontstekingsproces. Waar dat ontstekingsproces precies plaatsvindt is daarbij niet van belang. Er kunnen ook pigmentvlekken ontstaan na een medische procedure. Een voorbeeld van een medische procedure is laserontharing. Laserontharing kan melanocyten beschadigen. De huid verkleurd dan door huidletsel.
Ook kan luchtvervuiling door deeltjes en gassen de huid binnendringen en vast gaan zitten in de diepere structuur van de huid. Het omliggende weefsel wordt dan verwoest wat dan weer een ontstekingsreactie veroorzaakt. Deze manier van het ontstaan van pigmentvlekken komt minder vaak voor en kan alleen ontstaan wanneer er echt wel serieus sprake is van luchtvervuiling. Ook hangt dat samen met de gevoeligheid van je huid. Wanneer jouw huid sneller reageert zul je hier vatbaarder voor zijn.
Tip: Biodermal